Zagrebačka katedrala
Gradnja katedrale u Zagrebu, u prijelaznom gotičko-romaničkom stilu, počela je nakon osnivanja Zagrebačke biskupije 1094. godine. Završena je i posvećena 1217. godine. Stradavala je više puta u provalama neprijatelja i požarima. Po prvi put je stradala već u 13.-om stoljeću. U početku je obnavljana u gotičkom stilu, a u 17. stoljeću dobiva svoj masivni renesansni toranj. Najteže posljedice pretrpjela je nakon Velikog potresa 1880. godine. Nakon potresa provedena je temeljita obnova u neogotičkom stilu po nacrtima bečkog graditelja Schmidta, a gradnju je vodio Hermann Bollé. Tada je zagrebačka katedrala dobila svoj današnji oblik s dva tornja, visokim krovištem, novim stupovima u svetištu i novim oltarima. Iza glavnog oltara sagrađena je grobnica za zagrebačke nadbiskupe. U njoj su sahranjena posljednja tri zagrebačka nadbiskupa, a od prije tu počivaju i neki hrvatski velikani i mučenici. Posebnu pozornost vjernika ima grob bl. Alojzija Stepinca.
Katedrala je izvana duga 77 metara i široka 48.2 metra. Visina tornja iznosi 108 metara, a unutarnja površina 1617 m2. Katedrala može primiti više od 5000 ljudi.
Od 19. stoljeća katedrala je simbol Zagreba i cijele Hrvatske, najveći spomenik vjere i kulture te duhovno središte hrvatskog naroda.
Zagrebačka katedrala posvećena je Uznesenju Blažene Djevice Marije, a suzaštitnik je sv. Stjepan kralj. Nazivaju je katedralom naših velikana; Stepinca, Šepera, Kuharića, Zrinskih i Frankopana.

Zagrebačka katedrala ima veliku vrijednost za stanovništvo Zagreba, ali i cijele Hrvatske iz vjerskih i povijesnih razloga. U nju je utkana naša prošlost, sadašnjost i budućnost. Ona je svjedok najvećih, najradosnijih i najtužnijih trenutaka za hrvatski narod kroz povijest, ali je ujedno i veliki kulturni spomenik. Katedrala je jedna od naših najljepših građevina. Pošto su je više puta pogodila različita stradavanja, obnavljana je u različitim stilovima i možemo prepoznati elemente različitih stilova na njoj. Izvana se ističu detalji na tornju i zapadno pročelje s portalom. Zato katedrala, uz vjersko i povijesno značenje, ima i veliko kulturno i arhitektonsko značenje.
DSC00672.JPG
Katedrala
DSC00676.JPG
Portal
DSC00668.JPG
Pročelje
DSC00669.JPG
Zvonici
Položaj na planu grada Zagreba: