Cibonin toranj je 105 m visoki poslovni neboder koji se nalazi u blizini križanja Kranjčevićeve ulice i Savske ceste, na adresi Trg Dražena Petrovića 3. On se sastoji od visokog prizemlja i 25 katova, te je treći po visini u Republici Hrvatskoj. U prizemlju možete pronaći brojne prodavaonice (uglavnom one koje prodaju fast food) i košarkašku dvoranu. Također, na prijelazu iz prizemlja na prvi kat se nalazi novootvoreni muzej našeg poznatog košarkaša Dražena Petrovića. Toranj se sastoji od četiri stupnja (kroz koja se proteže niz ureda, poslovnih objekata i umjetničkih postava):

- prvi stupanj - od prizemlja do 21. kata (na 20. katu se nalaze brojne konferencijske dvorane, a na 21. katu restoran za djelatnike)
- drugi stupanj - od 21. kata do 23. kata
- treći stupanj - 24. kat
- četvrti stupanj - 25. kat, kojim zgrada doseže 92 m

Zadnjih 13 m otpada na radio jarbol okružen sa četiri signalna crvena svjetla (radi regulacije zračnog prometa, kako bi se izbjegli sudari sa zgradom, iako bi to toranj zbog snažne građe vjerojatno izdržao), što čini samu zgradu visokom 105 m. Donji promjer nebodera je 25 m (sužava se prema vrhu) što ga, uz radio jarbol, čini nepogodnim za helidrom. Kao što sam već napisao građa od crnog granita i tamnog čelika čini sam Cibonin toranj vrlo otpornim(samo bi ga najjači potres mogao oštetiti). Unutarnji potporanj tornja je napravljen od 26 stupova od armiranog betona. Oblik valjka podjeljenog na dva jednaka, neznatno razdvojena dijela obložena nefiksiranim prozorima od potpuno reflektirajućeg stakla (zbog termoizolacije) daje ovom tornju vrlo reprezentativan izgled.

Zgrada je utemeljena u ljetu (lipanj - srpanj) 1987. godine nakon gradnje koja je počela 4. 4. 1986. povodom XIV. Ljetne univerzijade tadašnje Jugoslavije. Uz otvaranje, drugi najvažniji događaj vezan uz ovu zgradu je preseljenje sjedišta najveće hrvatske privatne kompanije, Agrokora u samu zgradu (sveukupno je otkupio od Astre, dotadašnjeg vlasnika, 14 katova, uključujući i prije navedena, dva važnija kata - 20. i 21.) 4. 1. 2000. godine.

Mislim da je ova lokacija vrlo zanimljivo mjesto koje vrijedi posjetiti. Ako se u njoj ne nalazimo poslovno svakako vrijedi pogledati izložak o Draženu Petroviću. Također može se i posjetiti jedna od košarkaških dvorana koje se tamo nalaze. Kako se Cibonin toranj sam po sebi nalazi na prilično (prometno) atraktivnom mjestu (blizu npr. Tehničkog muzeja) u prizemlju uvijek možemo pronaći nešto toplo (i ukusno) za jelo.

Napomena: Naišao sam na manjak informacija na Internetu, tako da kao izvor većinom koristim Wikipediju. Meni osobno podjela tornja na stupnjeve uopće nije jasna i ne vidim kakvog ona ima smisla! Unaprijed se ispričavam zbog mogućih netočnih podataka.Mislav Orešković, 2.h